Koningspaar 1992
De Haaksbergsche Schutterij wond er vooraf geen doekjes om. Een schutterskoningin zagen enkele leden wel zitten. Immers, een vrouw op het hoogste podium was nog nooit voorgekomen.
De profeten kregen wonderwel gelijk: rond twaalf uur bij de Scholtenhagen vijver schoot Wil Groen de vogel van zijn voetstuk. Direct steeg een gejuich op en vloog men de kersverse kampioene om de hals. Enkele minuten na het beslissende schot, klonk het blij: Hartstikke leuk natuurlijk. Mijn kansen waren gunstig, omdat de vogel erg wankel stond. Toch dacht ik niet echt dat hij zou vallen. Maar goed, het is gelukt, laten we ons nu in het feestgewoel storten”.
Eer Wil Groen dat kon doen, onderging ze zaterdag als eerste Haaksbergse schuttersvorstin ooit de officiële huldiging. Voorzitter Gerrit Sloot van de Haaksbergsche Schutterij moest blijkbaar nog wennen aan het idee. In alle commotie meldde hij dat de koning aanstonds werd geëerd. Overigens verbeterde hij zichzelf door later wel de juiste geslachtsvorm te plaatsen.
Burgemeester J. Van Agt sprak zelfs van het raadsel van 1992.
Want hoe kon Klaas Groen nu weten dat een vrouw koningin zou worden?”, vroeg de eerste burger van Haaksbergen zich af. Daarmee doelde hij op de gewaagde voorspelling, die het bestuurslid Groen in enkele kranten deed.
Een ander fenomeen dat de gemoederen danig bezig hield, was de onuitputtelijke regenval. Bij aanvang van de wedstrijd kwam de regen al met bakken uit de hemel. Het bleef de hele zaterdagmorgen plenzen.
Heel jammer” vond Klaas Groen. Voorgaande keren hadden we altijd prachtig weer. Het schuttersfeest is nu eenmaal sterk afhankelijk van de weergoden”. Het gevolg was dat ’s morgens weinigen naar het feest kwamen. Dat publiek zag dat de tijdsduur van de wedstrijd perfect volgens schema verliep. In de vierde ronde werd het lot van de vogel beslist.
Ruim 100 schutters deden ondanks de hinderlijke regen hun uiterste best. Al vroeg in de strijd
moest de kop eraan geloven. De staart volgde snel, terwijl linkeren rechtervleugel even later sneuvelden. Voordat Wil Groen haar schouder tegen het wapen zette. wankelde de schietschijf op de paal om na een doffe knal met een sierlijke boog op de aarde te vallen.
De kersverse vorstin werd na een half uurtje naar het podium gehaald. De ceremonie werd voorafgegaan door het Wilhelmus, gespeeld door de Haaksbergse Harmonie. Vervolgens had de traditionele installatie van het koningspaar plaats.
Wil Groen verkoos Herman en Hanna Weernink tot haar hofhouding. Haar echtgenoot Klaas kreeg ’s avonds bij het koningsbal het prinsengemaal voorgeschoteld. Bij de jeugd werd Mike Meulenkamp gedrapeerd tot prins.
Om acht uur ’s avonds gingen de beentjes van de vloer op het traditionele koningsbal. Kruisbogen
Zondagmiddag kon de accu weer worden opgeladen met het keizerschieten. Ruim 200 genodigden van gildes uit Neede, Glanerbrug, Overdinkel, Losser, Tubbergen, Haaksbergen en de Duitse schutterij uit Lünten gaven acte de présence. Het Wilhelm Tell-schieten voor de jeugd werd wegens slechte weersomstandigheden afgelast. De kruisbogen hebben namelijk veel te lijden onder flinke hoeveelheden vocht.
Wat wel doorging was het schieten met jachtgeweer voor Jan en Alleman. Ook op deze discipline zegevierde een vrouwelijke deelnemer, die zowel staart en romp kapot schoot. Bij het avond optreden van de Ruhrtaler Oberkrainer steeg de sfeer tot grote hoogte.
Secretaris Hans Overbeek was ondanks het aanhoudende gespetter tamelijk tevreden over deze editie. Naar schatting zaten we eerder op de dag nog onder de bezoekersaantallen van vorig jaar, maar langzamerhand trok de belangstelling aan. Door de bank genomen is er veel publiek geweest. De echte liefhebber blijft voor een paar buien niet thuis”.